Tercih Koçu olarak bu yazımızda çoğunlukla üniversite öğrencilerinin dillerinde dolanan “Erasmus” için çok sık sorulan “Erasmus Nedir?“, “Erasmus Nasıl Yapılır?“, “Erasmus Başvuru Şartları Nelerdir?” gibi tüm merak edilenleri, kısacası Erasmus hakkında her şeyi açıkladık. Eğer siz de Erasmus’a başvurmak istiyorsanız veya Erasmus Nedir? öğrenmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Erasmus Nedir?
Yükseköğretim kurumu öğrencilerinin/akademisyenlerin eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkede yer alan anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda tamamlamasına “Erasmus Programı” denir.
Erasmus Başvuru Şartları Nelerdir?
- Gerekli not ortalamasını (GNO) sağlamak ( Genellikle en az 2.50/4.00, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise 3.00/4.00’tür.)
- Yeterli düzeyde yabancı dil biliyor olmak
Erasmus’un Avantajları Nelerdir?
Erasmus katılımcılara yurt dışı deneyimi, kültürlerarası işbirliği, değişik kültürleri öğrenme, Türk kültürünü başkalarına tanıtma, yeni arkadaşlar edinme, farklı bir okulda öğrenci olma ve farklı sistemler görebilme gibi pek çok imkanı beraberinde getirmektedir.
Erasmus Hibesi Nedir?
Erasmus hibesi, katılımcıların öğrenim göreceği süre boyunca hayatını idame ettirebilmeleri için verilen geri ödemesiz bir nakdi yardımdır. Erasmus hibesi bir burs değildir ve verilmesi sayıca sınırlıdır, zorunlu değildir. Hibe alacağı kesinleşen katılımcı, hak kazandığı hibenin %80’ini program başlamadan önce alır. Geriye kalan %20’lik kısmı katılımcı öğrenimini tamamlayıp geri döndüğünde alır. Bunun için ise yurtdışında öğrenim süresi ile ilgili bir rapor sunmalı ve bu raporu süreyi teyit eden belgelerle desteklemelidir. Aynı zamanda gittiği okulda aldığı toplam ders sayısının en az üçte ikisinden başarılı olması gerekmektedir.
Erasmus Hibesi Ne Kadar?
Hibe miktarları gidilecek ülkenin yaşam şartlarına göre belirlenmek ve her ülke için bu miktar çeşitlilik göstermektedir. Fakat ortalama 500€ dolaylarındadır.
Erasmus İle Hangi Ülkelere Gidilebilir?
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyük çoğunluğuna giyilebilmektedir. Bunlar;
- Avusturya
- Belçika
- Danimarka
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Yunanistan
- Hollanda
- Portekiz
- İspanya
- Estonya
- Macaristan
- Litvanya
- Letonya
- Polonya
- Çek Cumhuriyeti
- Slovenya
- Slovakya
- İtalya
- Lüksemburg
- İsviçre
- Malta
- Bulgaristan
- Romanya
- Norveç
- Lihtenştayn
Erasmus’un Süresi Ne Kadar?
Bu durum sizin başvuru sonrasında seçimize bağlı olmakla birlikte minimum 3 ay maksimum 12 ay olabilir. Değişim süresini üniversitelerin ikili anlaşmaları belirler.
Erasmus’a İçin Dil Bilmek Gerekli Mi?
Evet. Gitmek istediğimiz yükseköğretim kurumunun egitim dili hangi dil ise ona göre okulunuzda yabancı dil sınavına girmeli ve yeterli dereceyi sağlamlaşınız.
Erasmus Dil Kursu Mu?
Hayır. Fakat gittiğiniz ülkenin yerel dili sizin 2. diliniz ise kısmen dil kursu olarakta sayılabilir.
Erasmus’a Kimler Başvurabilir?
Üniversitede 1. sınıf öğrencileri hariç eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri gerekli şartları sağladığı taktirde Erasmus programına başvurabilirler.
Alttan Dersi Olanlar Erasmus’a Başvurabilir Mi?
Bu durum her üniversitede farklılık göstermekle birlikte genellikle problem olmamaktadır.
İstediğim Herhangi Bir Üniversiteye Gidebilir Miyim?
Hayır, kendi bölümünüzün başvurmak istediğiniz yükseköğretim kurumu ile ikili anlaşması varsa başvuru yapabilirsiniz.
Başka Üniversitelerin Erasmus Programına Katılabilir Miyim?
Hayır, her öğrenci sadece kendi üniversitesinim Erasmus Programına katılabilir.
Ücretli Olarak Erasmus’a Başvurabilir Miyim?
Kesinlikle hayır. Erasmus programı üniversiteler arası bir programdır. Ücretli değildir. Aksine katılan pek çok öğrenciye hibe desteği verilmektedir. Dolayısıyla Erasmus’a başvurmak için herhangi bir kuruma/şahısa ücret ödemeniz gerekmez. Çeşitli yollarla yetkili Erasmus başvuru kurumu olduğunu iddia eden taraflara itibar etmeyiniz ve yetkili birimlere bildiriniz.
Eğer Erasmus hakkında daha fazla sorunuz varsa Ulusal Ajans‘ın sitesini inceleyebilirsiniz.