Trend

Yazın YKS Nasıl Çalışılır? – 10 Adımda YKS Yaz Programı

Selam ? Öncelikle “Yazın YKS Nasıl Çalışılır?” sorusu kafana takıldığına ve bu yazıyı okuyor olduğuna göre, ya yeni sene için YKS’ye hazırlanıyorsundur yada mezuna kalmışsındır. Eğer mezuna kaldıysan da hiç üzülme. Çünkü YKS’de seni derecelere götürecek YKS yaz programı bu yazımızda!

Bir çok öğrenci yazın ders çalışmayı problem olarak görürken, bazıları ise bu düşüncenin kendilerini hedeflerine daha çok yaklaştırdığına inandığından bütün zorluklara göğüs geriyorlar. Bu yazıyı okuduğuna göre sende de bu azmi görüyoruz Haydi o zaman, yazın YKS nasıl çalışılır? herkese gösterelim. ?

Yazın YKS Nasıl Çalışılır?

Bir Anda Tüm Enerjini Bitirme

Bu maddeyi ilk sıraya koymamızın en önemli nedeni çoğu YKS adayının bir hevesle hazırlık sürecinin ilk zamanları geceli – gündüzlü ders çalışıp, ardından bıkkınlıkla, yorgunlukla pes etmesi. Aman! Sen bu hataya düşme. ?

Her şeyden önce yazın YKS’ye hazırlanmaya başladığın için çoğu adaydan 1-0 öndesin. Bunu unutmamalısın. Ek olarak yazın güzelliğini de değerlendirerek ders çalışmak sanılanın aksine oldukça güzel bir durumdur.

Adım Adım İlerle

Şu an bütün sürecin en başında olduğun için oldukça hevesli ve bir o kadar da azimli olmalısın. Bu yüzden kendine aşırı büyük hedefler koyup baştan kendini yıpratmamalısın. En doğru yöntem ise kendi seviyene göre ufaktan başlayarak bu adımları yavaş yavaş büyütmek. Nasıl bir inşaat 3. katından başlayamayacağına göre sen de aynı şekilde davranmalısın.

Kendini Tanı

Bir önceki maddede de söz ettiğimiz üzre doğru çalışma adımları için kendini tanımalısın. Seviye olarak kendinin hangi skala içerisinde olduğunu bilmelisin. Bunu bilirsen her şey çok daha rahat ilerler. Kendine bir deneme edin ve gerçek bir sınavdaymış gibi sessiz bir mekanda, tam süre tutarak denemeyi çöz. Ardından doğru, yanlış ve netlerini analiz et. YKS puan hesaplama uygulamasından puanlarını ve tahmini sıralamalarını belirle.

Sana bu noktada geçmiş yıllardan yola çıkarak kendi ders programlarından söz edecek çok sayıda insan çıkacaktır. Deyim yerindeyse, her ağızdan bir söz duyabilirsin. Hatta hangi saatte, hangi dakikada ne yapman gerektiğini söyleyen, detaylı mı detaylı öneriler veren, %100 kazanma garantili diyerekten pazarlamacı edasıyla tavsiyeler sunanlar görebilirsin Kısacası bu dönem her taraftan farklı bir tavsiyenin çıktığı dönem. Ama.. Maddenin başında da belirttiğimiz gibi bütün tavsiyelerden en önemlisi kendini tanımalısın. Dilersen daha sonrasında kendi seviyene yakın hissettiğin ve kafana yatan tavsiyelere kulak kabartabilirsin.

Aynı zamanda kendi sınamak için deneme çözmen sadece senin seviyeni göstermekle kalmayacak, hangi noktalarda problemlerin olduğunu belirlemene yardımcı olacaktır. Örneğin; şu ana kadar gördüğün bütün konuları iyi biliyor olabilirsin fakat süre konusunda çok fazla gelişmeye ihtiyacın vardır veya çok fazla yanlış okuma, hesap hatası yapıyorsundur. Bütün bu problemler işte bu yaz döneminde çözülmek için en iyi zamandır. Yazın YKS nasıl çalışılır? sorusunun cevabı da burada.

Ders Programını Oluştur

Hiç bir iş plansız olmaz. Ders çalışma konusunda da aynı şey geçerli. Hangi hafta hangi konulara çalışman gerektiğini işin başında belirlemelisin. Yoksa Allah muhafaza her şey karman çorman olur Dilersen yeni güncel müfredata göre hazırladığımız ve puan türlerine göre gruplandırdığımız YKS çalışma programları sayfamıza göz atabilirsin. Böylelikle çalışma programları hazırlayarak vakit kaybetmezsin. Her şey sizin için. ?

Verimli Saatlere Dikkat Et

Hazır olun, bilgi dolu bir maddeden söz edeceğiz. Belki de yazın YKS nasıl çalışılır? sorusun cevabının kritik noktalarından birisi de burasıdır.

Yapılan çalışmalara göre insan vücudu için en verimli saatler sabah 07:30 – 11:00 ve öğleden sonra 16.00 – 18.00 ve akşam 19.30 – 22.30. Peki bu saatleri kendi lehimize kullanamaz mıyız? Tabii ki, evet!

Sabah 07:30 – 11:00

Buna göre sabah 07:30 ile 11:00 arası kortizon benzeri uyanıklık sağlayan hormonların en fazla şekilde salgılandığı aralık. Planlamalarınızı, düzenlemelerinizi ve çalışmalarınızı bu aralıkta yapmanız size çok fazla yarar sağlayacaktır. Hatta matematik, fen bilimleri gibi çeşitli sayısal dersleri bu aralıkta çalışmak diğer zaman aralıklarına göre daha verimli olacaktır.

Öğleden Sonra 16:00 – 18:00

Bilgileri kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz konuları çalışmak için en ideal zaman aralığıdır. Bu saat aralığı aynı zamanda sabah öğrenilen derslerin tekrar edilmesi gereken saatlerdir. Yapılacak etkili ve verimli tekrarlarla bilgilerin kalıcılığı sağlanmış olacaktır.

Akşam 19:30 – 22:30

Son olarak günün bitimine doğru bütün fiziksel yorgunluklardan arınmış şekilde kendinize vakit kalacaktır. Özellikle yemekten belli bir süre sonra vücudunuz adeta dinlenme modunda olacaktır. İşte bu vakitleri de verimli olarak tekrarla değerlendirebilirsiniz. Bilindiği gibi uykudan önce son bir tekrar her zaman iyi gelir.

YKS Yaz Programı
YKS Yaz Programı

Ertelemekten Vazgeç

Bu madde ara madde olarak değerlendirilebilir. Çünkü bunu hatırlatıcı olarak buraya not etmek istiyoruz.

Gözlemlediğimiz kadarıyla pek çok öğrenci günlük ders çalışma programlarını aksatmakta ve bugünün işini yarına bırakmaktadırlar. Durum böyle olunca da günden güne konular birikmekte ve en sonunda da işin içinden çıkılamaz senaryolarla karşılaşılmaktadır. Eğer siz işin başından bu düzene ayak uydurursanız dönem içerisinde çok rahat edersiniz. Hadis-i şerifte de geçtiği üzre “Sonra yaparım diyenler helak oldu“. Siz helak olmayın. ?

Tekrar Etmeyi Küçümseme

Yukarılardaki maddemizde çalışmaya başlamadan önce kendinizi sınamanız gerektiğini belirtmiştik. Bunun için de deneme çözme tavsiyesinde bulunmuştuk. İşte bu madde de buna ek olarak bir tavsiyemiz daha olacak.

Biz çoğu denemenin sadece belirli hataları sana gösterebileceğine inanıyoruz. Mutlaka zihninin bir köşesinde atladığın veya tekrar etmeye muhtaç bilgi kırıntıları olacaktır. Dile kolay 3-4 yıl boyunca yüzlerce konu öğrenmişsin. Bunları tümüyle hatırlamak her yiğidin harcı değil. ?

İşte bu yüzden okul dönemi boyunca öğrendiğin konuların en başından başlayarak kısa kısa konu taramaları bu tatil döneminde yapman iyi çalışmalardan birisi olacaktır.

ÖSYM’yi Tanı

Bu madde sana biraz şaşırtıcı veya anlamsız gelebilir. Fakat belki de işin en can alıcı noktası da bu madde de.

YKS’deki sorular her ne kadar MEB müfredatından çıkıyor denilse de bu biraz yanıltıcı olabilir. Tabii ki bu cümlemiz müfredat dışı konuların olduğu anlamına gelmesin.

Örneğin MEB müfredatında matematikteki türev, integral gibi kısımları normal bir konu gibi işlenirken ÖSYM bu konuları padişah gibi yüceltir Haliyle de sınavdaki soruların babası ve en önemlileri bu konulardan gelecektir. Bir başka örnek vermek gerekirse, Türkçe ve edebiyattaki paragraf kısımları MEB müfredatında normal bir konudur. Lakin ÖSYM için öyle değil. ÖSYM’nin öğrencileri ayrıştırmak için kullandığı en iyi soru tipi paragraf sorularıdır. Yani paragraf soruları ÖSYM’nin ayracıdır da denilebilir. Hatta çoğu yayınevi her sene sadece paragraf sorularından oluşan, problem sorularından oluşan yüzlerce soru bankası çıkarmaktadır.

Demek istediğimiz, eğer ÖSYM’nin bu gibi noktalarını tanırsanız YKS sizin için daha çekilebilir bir hal alır.

Kendine Vakit Ayır

Bu maddeye kadar verdiğimiz bütün tavsiyeler YKS’de sizi daha iyi yapmaya yönelikti. Fakat bu madde sizin kendiniz için.

Unutmayın ki şu anda bir tatil dönemindesiniz ve kendinizi geliştirmek, yeni hobiler edinmek veya var olanı geliştirmek, ailenle, akrabalarınla veya arkadaşlarınla vakit geçirmek için mükemmel bir zaman dilimindesin. Bu güzel zamanı geri getiremeyeceğini de çok iyi bilerek ve kontrollü olarak tatil yapmayı da ihmal etme. Bir örnek vermek gerekirse, sana yarar sağlayacak filmler izleyebilir, kitaplar okuyabilirsin. Hem böylelikle kelime hafızanın gelişimine katkı sağlamış olursun. Belki sınava çalışmış dahi sayılabilirsin

Umarız yazın YKS nasıl çalışılır? sorusuna cevap verebilmişizdir. Bu tatil dönemi senin için en verimli ve dolu dolu olması dileğiyle. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!