Öğrencilerde Dikkat Dağınıklığı Nedenleri ve Çözüm Yolları

Pek çok kişi derslerine odaklanmada yani konsantre olmakta zorlamaktadır. Gerek dış etkenlerden dolayı gerekse içsel yaşanan problemlerden dolayı bir çok kişide konsantre problemi olabilmektedir. Derslere odaklanamamanın en çok etki ettiği neden çevrede yaşanan problemlerden dolayı oluşan kaygı ve strestir.

Özellikle üniversite sınavına hazırlanan kişiler bu nedenlerden daha fazla etkilenmektedir. Çevresel bir çatışma varsa eğer bu direkt olarak kişiye yansır ve kaygı, stres gibi nedenlere olur ki buda kişinin ders başarısının düşmesine neden olur. Hatta sadece ders başarısında düşme değil günlük hayatında da pek çok problemle karşılaşır. Örneğin dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçirmeye çalışan veya herhangi bir işle uğraşan kişi kafasında sürekli kaygı taşır ve üzerinde çalıştığı konuya odaklanamaz.

Öğrencilerde Dikkat Dağınıklığı

Diğer bir odaklanamama nedeni ise kişinin kendi içinde yaşadığı problemlerdir. Bazı kişiler yaşadıkları kötü durumları bunlara örnek olarak arkadaşlarla kavga etmek, öğretmenlerin hakaretleri ve ya ilgisizliği vs. bu gibi durumları çok fazla kafalarına taktıkları için derslerine odaklanmada problem yaşayabilirler. Öğrencinin bu nedenlerden oluşan problemini çözmek için önce kişinin içsel nedenlere bakılması gerekiyor. Zihinsel problemleri olmadığı sürece bu problemler kısa sürede çözülebilir.

Odaklanma problemi yaşayan kişilerin öncelikle kendileriyle konuşmakta fayda vardır. Kişi böyle bir probleminin olduğunu düşünüyor ise okulundaki veya çevresindeki rehber öğretmenlerle, doktorlarla görüşebilir. Görüşülen kişide çok büyük bir problem olduğunu sezerse (kişide dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi) bu durumda gerekli ve erkili çalışmalar yapabilir.

Öğrencilerde Dikkat Dağınıklığı Çözüm Yolları

Odaklanmak ve dikkatini toplamak çoğu zaman kişinin elindedir. Ciddi bir rahatsızlık olmadığı sürece kişi bunu kendi imkanlarıyla kısa sürede halledebilir. Bu nedenle kişi aşağıdaki adımları izleyerek dikkatini kolaylıkla toplayabilir. Bu adımlar:

1) Kişi stres ve kaygı verici ortamlardan uzak durmalıdır. Özellikle her hangi bir sınava hazırlanan kişi hem dışarıda yaşadığı problemleri hem de çevresel problemleri çalışmalarının dışında tutmalıdır. 

2) Sınava hazırlanan aday maddi olarak gelecek kaygısı içerisinde olmamalıdır. Gelecek kaygısı en çok stres oluşturan durumlardan birisidir. Sadece derse odaklanmalı ve sınavı kazanmayı hedeflemelidir. Diğer bütün ihtimalleri zamana bırakmalıdır.

3) Öğrenciye çevresel baskı yapılıyorsa eğer kişi ailesi ile bunu konuşmalıdır. Aile baskısı da en çok kaygılandıran durumlardan biridir. Kişi ailesi için değil kendisi için bu sınavı kazanmalıdır. Aksi takdirde aile baskısı kişide yetersizlik duygusuna neden olur.

4) Kişinin çalışırken dikkat dağınıklığı yaşamaması için çalışılan ortamın dikkat dağıtıcı unsurları yok etmesi gerekir. Çalışma masasında sadece çalıştığı derse uygun materyaller, defter ve kitaplar bulundurmalıdır. Masada gereksiz bulundurulan unsurlar dikkati en çok dağıtan şeylerdir.

5) Çalışılan ortamın çalışmaya elverişli olması gerekir. Masanın kişinin boyuna göre, sandalyenin de boyuna göre ve rahat olması gerekir. Masa geniş ve bütün materyalleri alacak şekilde olmalıdır. Dar ve küçük masalarda çalışmak zor ve yorucu olabilir.

6) Çalışmaya başlamadan önce bütün araç ve gereçler önceden hazırlanmalıdır. Kitap ve defterlerde önceden hazırlanmalı ve ön hazırlık yapılmalıdır. Sürekli kalkıp bir şeyler almak dikkati dağıtacaktır.

7) Çalışma masasında çok fazla yemek ve içecek bulundurulmaması gerekir. Sürekli bir şeyler atıştırmakta dikkati dağıtacaktır.

8) Ders çalışma konusunda ne yapacağını bilemeyen kişiler mutlaka kendilerine uygun bir ders çalışma programı oluşturmalıdır. Bunun için okul rehber öğretmeninden yardım alınabilir. 

9) Dikkat dağınıklığı yaşayan kişi bol bol kitap okumalıdır. Derse odaklanamadığını gören kişi derse devam etmek yerine mola verip kitap okumalıdır.

10) Odaklanmada yardımcı olacak zeka oyunları vardır. Eğer kişi bu problemden dolayı çok yakınıyorsa bu zeka oyunlarından oynayarak dikkatini toplayabilir.

11) Derslerde anlatılan konularda dikkat dağınıklığı yaşıyorsa kişi derse başlamadan önce mutlaka ön hazırlık yapıp gitmelidir. O gün anlatılacak konuyu bir kez gözden geçirmek derse daha rahat odaklanmasını sağlar ve olayları durumları daha kolay bağdaştırmasını sağlar.

12) Kişi yapabiliyorsa eğer spor ve egzersiz yapmalıdır. Buda dikkati toplamakta oldukça etkilidir. Spor hem zihni açar hem de kolay odaklanmayı sağlar.

13) Mutlaka mola vererek çalışın. Mola vermek aradaki zamanda dikkatinizi toplamayı sağlar ve zihninizi dinlendirmeyi sağlar. Molalar ne çok uzun olmalı ne de çok kısa olmalıdır.

14) Bu konuda kişinin üzerine düşenler kadar ailenin üzerine düşen sorumluluklarda vardır. Çocuğu sınava girecek olan aileler sakin olmalı ve çocuğa yardımcı olmalıdır. Öncelikle kişi yargılanmamalıdır. Dikkatini toparlayamamak ve odaklanamama oldukça normal bir durumdur. Bu dönemdeki çocuğun böyle bir şey yaşayabileceği stres ve kaygıdan kaynaklı olduğunu ailelere belirtmek gerekir. Öğrenci üzerinde baskı kurulmamalıdır. Baskı en çok etkileyen durumdur ve kişide daha kötü durumlar ortaya çıkabilir. Depresyon bunlardan bir tanesidir.

15) Son olarak dikkat toplamak için kesinlikle ilaçlara başvurulmamalıdır. Bu ilaçlar başlarda masummuş gibi gözükse de zamanla çok büyük rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.

Hayatınızı sadece bir sınava bağlamayın. Bugün olmazsa yarın mutlaka olacağını unutmayın. Kötü düşüncelerde, ya olmazsa düşüncelerinden ve ihtimalleri düşünmekten kaçının. Sosyal olmaya ve ailenizle, arkadaşlarınızla vakit geçirmeye özen gösterin. Bol bol doğa yürüyüşleri yapın ve temiz hava alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!