Coğrafya Nasıl Çalışılır? – Coğrafya Çalışma Taktikleri

Bu yazımızda özellikle eşit ağırlık ve sözel alanlı öğrencilerin üzerinde sıklıkla durduğu bir ders olan coğrafya için muhteşem çalışma taktiklerine değineceğiz. Aynı zamanda coğrafya nasıl çalışılır? gibi önemli bir soruyuda cevaplandırmış olacağız. ?

Coğrafya Nasıl Çalışılır?

Genellikle son zamanlara bırakılan, pek üzerinde durulmayan ve hor görülen bir derstir; Coğrafya. Peki neden? ? Cevabı çok basit: küçümsemek. Elbette her dersin kendine göre zorlukları ve kolaylıkları vardır. Fakat bir çok öğrenci tarafından coğrafya tamamiyle kolay bir ders olarak görülüyor. Gerçekten de öyle mi? Maalesef, hayır Eğer sizinde bu bahsettiğimiz duruma benzer bir önyargılarınız varsa bunları değiştirip coğrafyaya çalışmaya başlamanızı öneririz.

Coğrafya Çalışma Taktikleri

Şekillerle Çalışın

Coğrafya her ne kadar sözel ders olarak gözüksede bir bakıma öyle olmayabilir. Yani coğrafyayı paragrafların ve ezberlerin bol olduğu bir ders olarak görmeyin. Çünkü içeriğinde çok fazla şekiller, semboller ve fotoğraflar yer alır. İşte bizim tavsiyemiz bunu bir fırsata çevirmeniz. Peki nasıl? Örneğin belli konuların şekillerini bir panoya asarak veya defterinize yapıştırarak bir bütüncül çalışma yapabilir, daha sonra da bunlara düzenli olarak göz gezdirebilirsiniz. Bu açıdan coğrafya dersi ezberden ziyade mantık yürütülerek ve şekilleri zihnimize işleyerek kendimizi kolayca geliştirebileceğimiz bir derstir. ✍️

Canlandırmalar Yapın

Bu tavsiye size biraz tuhaf gelebilir fakat doğru uygulandığında ne kadar da yararlı olabildiğini görebilirsiniz. Mesela bir doğa olayı konusunu çalışırken onu aklımızda canlandırarak aynı zamanda da o afetin ortasında kalmışız gibi düşünürek aklımıza bunu bir hikaye olarak işleyebiliriz. Böylelikle de konuları ezber yapmadan tamamen kolay bir şekilde kalıcı hale getirebilirsiniz. Ama ne yazık ki her konuda bu şekilde olmuyor bazen ezberlenmesi gereken yerler çıkabiliyor ki bu en aza indiği için çalışırken daha rahat ediliyor. ?

Çok Soru Tipi Görün

Yukarıda bahsettiğimiz taktiklerin yanında konuların daha çok akılda kalıcı olmasını istiyorsak bol bol soru çözmekte yarar olduğunu unutmamalıyız. Hatta coğrafyanın bir kısmını sadece soru çözerek rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bol bol çeşitli kaynaklardan çeşitli sorular çözerek eksik açılarınızı görebilir, pekiştirebilir ve o konular üzerinde yoğunlaşabiliriz. ?

Tekrar Yapmayı İhmal Etmeyin

Coğrafyada bütün konuları çok iyi şekilde çalışmış ve bitirmiş olabilirsiniz ama bazen bildiğimiz şeylerin üzerinden zaman zaman geçmezsek ne yazık ki belli yerlerden sonra unutulmaya başlanır. Örneğin mantık olarak ezberlediklerimiz daha çok aklımızda kalırken tamamen gelişigüzel ezbere kaçtığımız ve o şekilde geçtiğimiz konular zamanla unutulmaya başlar. Bu yüzden coğrafyadaki konuları bazen bir kitap gibi okuyarak üzerinden belirli aralıklarla geçerek canlı tutmalıyız Eğer bu şekilde yaparsak bizim için sık sık tekrar ettiğimiz konu her karşımıza çıktığında avantaja döner. Coğrafyaya genele bakıldığı zaman bu şekilde özetlenir. ??

Coğrafya Nasıl Çalışılır?
Coğrafya Nasıl Çalışılır?

Araştırarak Öğrenin

Öğrenmenin belkide en iyi yolu araştırarak/merak ederek öğrenmedir. Coğrafya dersi içinde kesinlikle bu geçerlidir. Daha detaya girmek gerekirse bir konu üzerinden örnekleyerek gidelim. Mesela topraklar konusu. İçerisinde örnek olarak kırmızı orman toprağı, kahverengi toprak, çöl toprağı vs. birçok farklı altbaşlık vardır. Normal şartlarda hepsinin özelliklerinin bilinmesi yani ezberlenmesi istenir. Lakin ezber yerine zengin coğrafyamızın çeşitli bölgelerde olan toprak çeşitlerini bölge bölge araştırıp şekil bakımından aklımızda rahatça yer ettirirsek 10-20 saat çalışmaktan çok daha iyisini yapmış oluruz.

Özelliklerine gelince de bu şekilleri bir harita üzerine oluşturarak çizimlerle aklımızda yer almasını sağlayabiliriz. Böylelikle de hem coğrafik kültür seviyeniz artar hem de konuyu kolayca irdelemiş olma şansını yakalarsınız. Emin olun ki bu yöntemle hem zamandan tasarruf ederiz hem de unutulması çok zor bir formatla aklımıza kaydederiz. Bir diğer yandan kolaylıkla bulabileceğimiz küçük cep notları ara sıra tekrar edilmesi konusunda bize yardımcı olacaktır. ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!