YKS adayları tarafından inşaat mühendisliği okumak, neden inşat mühendisliği?, inşaat mühendisleri ne iş yapar?, inşaat mühendisi olmak, inşaat mühendisliği çalışma şartları, kadınlar için inşaat mühendisliği, inşaat mühendisliği mi, mimarlık mı?, inşaat mühendisliğinin avantajları ve dezavantajları, inşaat mühendisliği zor mu? gibi pek çok konu hakkında bizlerden çeşitli zamanlarda bilgi isteniyor.
Tercih Koçu olarak adayların bizlere yönelttiği bu isteklere ek olarak inşaat mühendisliği için aklınıza gelebilecek neredeyse bütün sorulara cevap vermeye çalıştık. Kısacası inşaat mühendisliği için dev rehber içerik hazırladık desek yanlış olmaz.
Yazımızda öncelikle “Nasıl inşaat mühendisi olunur?“, ardından “İnşaat mühendisliği okumak” ve en son olarakta “İnşaat mühendisi çalışma hayatı” konularına yer verdik. Bunu dikkate alarak içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Nasıl İnşaat Mühendisi Olunur?
Öncelikle inşaat mühendisliği bölümünün diğer bölümler gibi YKS yerleştirmelerine göre öğrenci aldığını belirtelim. Herhangi bir yetenek veya mülakat durumu yok Dolayısıyla inşaat mühendisi olmak için hedeflediğiniz üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerini tercih etmeniz yeterli.
Neden İnşaat Mühendisliği?
Geçmişten günümüze gelişmişliğin ve modernleşmenin sembollerinden biriside yapılar. İnsanoğlu yaşama, yeme/içme ihtiyaçlarından hemen sonra barınma ihtiyacı gelir. Durum böyle olunca da barınma ihtiyacının karşılanması için pek çok meslek grubu işbirliği içerisinde çalışır. Bunlardan en önemlisi ise inşaat mühendisleridir. Kısacası insanlık var olduğu sürece inşaat mühendislerine olan talebin hiç bitmeyecek olması varsayımıyla inşaat mühendisliği her zaman vazgeçilmez bir meslek haline gelmiştir.
İnşaat Mühendisleri Ne İş Yapar?
Çok klasik bir iş tanımı yapmak gerekirse, inşaat mühendisleri yol, bina, havaalanı, tünel, baraj, köprü, kanalizasyon, arıtma tesisleri başta olmak üzere bir çok yapıyı tasarlar, inşa eder, denetler ve takibini sağlar.
İnşaat Mühendisliği Uzmanlık Alanları
Bir çok meslekte olduğu gibi inşaat mühendisleri de kendi içerisinde uzmanlık dallarına ayrılmaktadır. Her uzman inşaat mühendisi kendi alanındaki işlere yoğunlaşır ve o alanda çalışmalarını sürdürür. Çok çeşitli uzmanlık alanı olmasıyla birlikte; yapı (betonarme, çelik, ahşap, prefabrik), geoteknik (zemin etüt, zemin iyileştirme), ulaştırma (karayolu, demiryolu, metro ve hafif raylı sistemler, şehir içi ve şehirler arası düzenlemeler), hidrolik (barajlar, akarsu ve gölet düzenlemeler, sulama ve kurutma sistemler, içme suyu ve kanalizasyon sistemler, boru hatları), kıyı liman (dalgakıran, liman, iskele, deşarj sistemleri, sahil tahkimatı), yapı yönetim (şantiye yönetimi, proje yönetimi, iş güvenliği ve sağlığı) bu alanların başında gelir.
Son olarak çoğunlukla şantiye ortamlarında gördüğümüz inşaat mühendisleri sadece bir yanılgıdır. Yapıların tasarlanmasında çalışan ofis mühendisleri de çalışmaların bir ayağını oluşturur. Kısacası ofis ortamlarında da inşaat mühendisleri çok rahat çalışabilmektedir.
İnşaat Mühendisliği Çalışma Koşulları ve Çalışma Alanları
İnşaat mühendisliğinden mezun olup diplomanızı aldığınızda çoğunlukla önünüzde çok fazla tercih yapabileceğiniz dallar çıkmaktadır. Bu dallarda kendi içerisinde ofis ve şantiye olarak ayrılmaktadır. Eğer işlerin ofis ayağında yer almak isterseniz mesleğiniz fiziki açıdan hafif fakat zihinsel açıdan yorgun geçebilir. Ben ofiste çalışamam, saha da yer almak istiyorum derseniz de; fiziksel açıdan zorluklara hazırlık ve dirençli olmalısınız Diğer mühendisliklere göre inşaat mühendisliğinin hem fiziki hem de zihinsel olarak daha ağır olduğunu belirtelim.
Mimarlık ile İnşaat Mühendisliği Farkı
Her iki meslekte ayrılmaz bir bütün olsa da işleyiş açısından birbirlerinden çok farklı alanlardır. Üniversite tercihlerinizi yaparken hangi alanın size daha yatkın olduğuna dikkat etmelisiniz. Çünkü mimarlık olacakken inşaat mühendisliği seçip veya inşaat mühendisi olacakken mimarlık seçen pişman öğrenci sayısı çok fazla. Bunun için sırasıyla iki bölüm arasındaki farkları anlatalım.
- Mimarlık kendi içerisinde sanat ve estetik kaygılar güderken, inşaat mühendisliğinde sanattan çok fizik ve matematik kuralları üzerinden konuşur. ?
- Mimarlık kısmen hayal gücü ve yetenek isterken, inşaat mühendisliği sayısal zeka ve öngörü ister.
- Mimarlık çalışma koşulları olarak daha hafif bir meslek olup, inşaat mühendisliği koşullar olarak daha ağır bir meslektir.
- Bir yapının inşasında inşaat mühendislerinin projeye başlaması için öncelikle mimarların proje çizmesi gerekir. Bu açıdan mimarlar daha ön plandadır.
- Mimarlıkta proje sahipleri ve işverenler ile daha çok muhatap olunurken, inşaat mühendisliğinde ustalar, işçiler ve taşeronlarla muhatap olunur.
Mimarlık Mı, İnşaat Mühendisliği Mi?
Bu sorunun cevabını adayların yukarıdaki maddeleri okuyarak kendilerinin hangisine daha çok yatkın olduklarını saptayarak karar vermesi gerektiğine inanıyoruz. ?
Kadınlar İçin İnşaat Mühendisliği
Öncelikle inşaat mühendisliğinin tamamı ile erkek mesleği olmadığını belirtelim. Özellikle bizim toplumumuzda bu yönde çok fazla yanılgı var. Bunun en büyük sebebi ise inşaat mühendisliğinin ağır meslek olarak görülmesi. Fakat alanında çok iyi kadın inşaat mühendislerimizin olduğunu söylemekten gurur duyuyoruz.
Fakat bazen bu bölümü seçen kadınların pişmanlık duyduğunu da belirtelim. Eğer toz, gürültü, stres ve daha bir çok olumsuzluklara karşı direnebilirim diyenlerdenseniz bu mesleği rahatlıkla da yapabileceğinizi belirtelim.
İnşaat Mühendisliğinde Fizik ve Matematik
Mühendislik bölümlerini diğer pek çok bölümden ayıran en büyük faktör yoğun fizik ve matematik içermeleridir. Eğer fizik ve matematik kabiliyetinize güveniyorsanız bu bölümü seçebilirsiniz. Fakat bu fizik ve matematik yapamayanlar bu bölümü seçemez gibi bir tanı olmasın. Çünkü inşaat mühendisliği müfredatına baktığımız zaman ilk seneden öğrencilere matematik 1-2, fizik 1-2 gibi derslerin verildiğini biliyoruz. Zaten bu derslerin içeriğinde de mesleğinizi icra ederken kullanacağınız tüm fizik ve matematik kuralları öğretiliyor. Bu açıdan baktığımızda üniversitedeyken matematik 1-2, fizik 1-2 gibi derslere yoğun bir şekilde çalışırsanız mesleğinizi de rahatlık yapabilirsiniz.
İnşaat Mühendisliği Zor Mu?
Evet zor. ?