YKS’ye hazırlıkta motivasyon veya YKS’ye hazırlıkta başarı için yapılması gerekenlerin hepsi ve daha fazlası bu yazımızda.
Üniversite sınavı zamanları her öğrencinin hayatında en çok çaba sarf ettiği dönemlerdir. Bu dönemleri daha verimli geçirmek için bazı takviyelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle motivasyonu ve düzenliliği esas alan bu unsurlar öğrencilere sınavlarında büyük başarı sağlamaktadır. ?
YKS’ye Hazırlanırken Motivasyon ve Başarı
Öğrenciler sınav zamanlarında en fazla uyku düzenini göz ardı eden insanlardır. Lakin sınavlara çalışabilmek için uyku düzenini bozmak, sabahlara kadar çalışmak kesinlikle verim artırmaz Düzenli bir uyku olmadığı sürece bedensel olarak yıpranma söz konusudur. Bu durum da zamanla beyin nöronlarını etkileyen olumsuzluklara neden olur Böylelikle uykusuzluk nedeniyle motivasyon ve ders çalışma verimliliği hali düşüşe geçer. Tüm bu unsurlar değerlendirildiğinde uyku düzeni sınav zamanlarında kesinlikle önemsenmesi gereken yegâne unsurdur.
Uyku Düzeni Derslere Olumlu Etki Yapıyor
Düzenli uyku iyi bir zihin yapısına ve bedene sahip olunmasını sağlıyor. Bu açıdan uyku saatlerinin etkili planlanması sınav zamanlarında büyük etkiye sahiptir. Sadece uykunun düzeni değil hangi saatlerde yattığınız da oldukça önemlidir.
Sınava hazırlanıyorsanız gece geç saatlere kadar ders çalışmak verimi zamanla düşürür. Bu nedenle kendinize bir program yaparak düzenli bir uykuya sahip olabilirsiniz. Bu program sayesinde ders çalışma düzeni de elde edebilirsiniz. Bu programı hangi saatlerde derse başlanacak hangi saatlerde dersi bitireceksiniz şeklinde oluşturabilirsiniz. Örneğin; saat 23:00’de dersi bitirmeyi programınıza ekleyebilirsiniz. Bu süreden sonra 1 saati kişisel zamana ayırarak, saat tam 00:00’da uyku için yatabilirsiniz. Böylelikle belirli süre sonra kendiliğinden uyku düzeni oturmuş olacaktır.
Eğer kendinize bir ders programı yapmakta zorlanıyorsanız Tercih Koçu’nun sizler için hazırlamış olduğu “YKS Çalışma Programları” tam size göre TYT, sayısal, eşit ağırlık ve sözel olarak ayırdığımız ders programlarından size uygun olanı seçip hemen uygulamaya koyulabilirsiniz.
Motivasyon İçin Sosyallik Önemli
Sosyal hayat özellikle sınava hazırlanan kişiler için olumsuz gibi değerlendirilir. Önemli bir sınava hazırlanıyorsanız sosyal hayatınızdan tamamen uzaklaşırsınız. Fakat sosyal hayatı tamamen bir kenara bırakmak da pek doğru değildir. ⛷️
Sınava hazırlanırken günün her saatini ders çalışarak geçirmek elbette başarı sağlayabilir. Ama bu başarı kısa süreli olur. Çünkü sürekli hayatınızı sınav ve derslerden ibaret hale getirirseniz adaptasyon süreciniz düşer Zamanla derslerden sıkılmaya başlar ve çalışmalardan verim alamazsınız. Bu durumun yerine kendinize bir plan oluşturabilirsiniz. Planlarınızda haftalık bir sosyal etkinlik olabilir. Sinema, film izleme, tiyatro ya da arkadaşlarla vakit geçirme gibi ⚽ ? Bu etkinliği tüm gününüzü almayacak şekilde ayarlayarak sosyal hayatınızı da kaybetmemiş olursunuz.
Sosyal Hayat İle Ders Çalışmanın Dengesine Dikkat Edin
Sınav dönemlerinde tamamen sosyal hayatınızdan kopmak istemiyorsanız denge kurmayı bilmelisiniz. Bu denge sosyal hayat ile beraber dersleri bir arada yürütmekten geçiyor.?️ Kesinlikle yaptığınız sosyal aktiviteler çok fazla yorucu aktivite olmamalıdır. ?
Yorucu aktiviteler gün boyu tüm enerjinizi alabilir. Bu durum nedeniyle o gün ders çalışma olasılığınız biter. Günün 4 saatinden fazlasını sosyal aktivite olarak kullanmamalısınız. Ayrıca yaptığınız etkinlikler size enerji verici aktiviteler olmalıdır Eğer var olan enerjinizi düşürürse ders çalışma veriminiz de düşecektir. Bu açıdan pek çok uzman da sosyal hayat olarak dinlendirici etkinlikleri öneriyor. Bir süreliğine sizi sınav stresinden uzak tutacak sosyal hayat dengeli bir sosyal hayat olacaktır.
Spor Yaparak Enerjinizi Toplayın
Sınav zamanlarında çoğu kişi enerji düşüklüğünden yakınır. Bu enerji düşüklüğü çoğu kez beslenme ya da uyku ile ilgili değildir. Bazen bedenen enerji toplamak gerekebilir. Sınav zamanlarında enerji ise verim ve motivasyon açısından en ihtiyaç duyulan unsur olacaktır.
Enerjiyi doğru yerden alarak doğru yere harcadığınız sürece başarı elde edersiniz. Bu yüzden sınav zamanlarında sizi fazla yormayacak sporlara yönelebilirsiniz. Spor yapmak bir süreliğine de olsa derslerden uzaklaşmak demektir. Spor ayrıca beynin ve ruhun enerji toplamasını da sağlar. Yenilenmiş olarak sınavlara adapte olabilirsiniz. Fakat spor yaparken kesinlikle dersleri ve sınavları etkileyecek spor dallarına yönelmemek gerekir.
Spor yapmak sınav zamanlarında enerjinizi yenileyen bir aktivitedir. Fakat önemli bir sınava hazırlanıyorsanız spor yaparken bazı inceliklere dikkat etmek gerekir. Özellikle tüm enerjinizi sarf ettirecek sporlardan uzak durmalısınız. Sürekli sizi yorgun düşüren ve gün boyunca dinlenmenizi gerektirecek sporlar sınavlarda size pek yararlı olmayabilir. Bu nedenle enerjinizi tazeleyecek sporlara öncelik vermelisiniz.
Özellikle bedeninizi ve ruhunuzu enerji ile depolayacak spor; yürüyüştür Açık havada yapacağınız yürüyüşler hem sağlık açısından hem de ruhsal olarak zinde kalmanıza yardımcı olur. Kısa yürüyüşler sayesinde beyin nöronları tazelenir. Derslere motivasyon artar. Ayrıca, kısa sürelerde yapılan yüzme sporları da ruhun dinlenmesine yardımcı olur Haftada bir yada iki kez yapacağınız sporlar ile derslerde başarı elde etmenize engel olan bir durum olmayacaktır.
Yüksek Başarı Sağlıklı Beslenme İle Mümkün
Sağlıklı beslenme özellikle sınav zamanlarında zihnin daha iyi kullanılmasını sağlamaktadır. Sağlıklı beslenme yalnızca doğru besinleri tüketmek anlamına gelmez. Zihnin çalışmasını hızlandıran, verimi artıran beslenme çeşidi ancak sınavlarda yardımcı olur. Bunun için de hiçbir öğün atlatılmamalıdır. Özellikle uzmanlar sınav zamanlarında 2 ya da 3 ana öğünün mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguluyor Bu öğünlerin düzenli şekilde tüketilmesi, ders çalışırken daha verimli olmanızı sağlıyor Tüm bunların yanı sıra enerji depolamanıza yardımcı olacak ana besinleri de almak önemlidir. Özellikle sabah kahvaltıları öğrenciler tarafından çok önemsenmez. Fakat sabah aldığınız besinler gün boyunca enerjinizin korunmasına yardımcı olacaktır. ?
Sınav Zamanlarında Beslenme Nasıl Olmalı?
- Sınav zamanlarında mutlaka kendinize 3 ana öğün belirlemelisiniz. Bu öğünleri düzenli olarak tüketmeniz gerekir.
- Sabah kahvaltısı ise en önemli olan öğündür.
- Bilinçli bir beslenme programı oluşturun. Etraftan duyduklarınıza değil uzmanlardan duyduklarınıza inanın. Dengeli beslenmede meyve ve sebze tüketimini artırın.
- Enerjinizi sağlayan en önemli öğün kahvaltıdır. Bu nedenle enerji almak için tatlı ve şeker gibi gıdalardan uzak durun Şeker oranı yüksek besinler beyin hücrelerinde olumsuz etki yaratır.
- Kahve gibi nikotini fazla olan gıdalardan uzak durulması gerekir. ☕
- Haftada en az bir kere balık yemeye dikkat edin. Balık tüketimi zihnin verimli çalışmasını sağlar Omega 3 kaynağı açısından zengin olan balık, sınav dönemlerinde hafızanın güçlenmesini sağlar. Omega 3 konsantrasyonu artırmak amacı ile de tercih edilir.
- Sınavlara daha zinde ve konsantrasyonlu girmek için balık tüketici çok önemlidir. Ayrıca sinir sistemini de kuvvetlendirerek, beyin hücrelerine katkıda bulunur. Balık içerisinde B vitamini de oldukça fazladır. B vitamini bedenin daha zinde kalmasını sağlar ?. Bu sayede sınav dönemlerinde enerjiniz daha yüksek olur.
Protein Alımına Özen Gösterin
Protein sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz takviyesidir. Özellikle süt ve ayran ürünlerinde protein oldukça fazladır. Fakat bu ürünler gündüz tüketildiğinde yoğun şekilde uyku getirebilir Bu açıdan süt ve ayran gibi gıdaları yatmadan önce tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca uyku problem yaşadığınız zamanlarda da proteinli gıdalar tüketebilirsiniz. Böylece daha kısa sürede uyku düzeni sağlarsınız.
Ders çalışma esnasında zihin yoğun enerji sarf eder. Bu enerjileri toplamak için bazı minerallere de ihtiyaç duyabilirsiniz. En iyi minarel ve lifler ise çerezlerde bulunur. Özellikle ceviz yoğun şekilde zihin açıcı özelliğe sahiptir. Yatmadan önce yediğiniz ceviz, sabah daha zinde bir beyne sahip olmanızı da sağlar.