YKS’ye hazırlanırken dikkat edilmesi gereken her şey bu yazımızda. Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen YKS pek çok aday için hayatlarının dönüm noktalarıdır. Lise son sınıf öğrencilerinin ve lise mezunlarının üniversiteye yerleşmek için hazırlandıkları bu sınav çok sayıda kişinin katıldığı çekici rekabet koşusudur. Çekici rekabetin sebebi ise süre sorununun olmasıdır. ÖSYM‘nin belirlediği kurala göre soru başına ortalama bir dakika kadar bir süre düşmektedir. Bu yüzden sınava çalışmanın yanında süre konusu da öncelik verilmesi gereken bir sorundur. Bu sorunu alıştırma yaparak çözmek mümkündür. YKS için alıştırmalar genelde;
1- Sık sık deneme çözmek,
2- Kronometre ile soru çözmek,
3- Uzun sorular için kısa yöntemlerle kavramak gibi alıştırmalar sorununuzu çözmede avantaj sağlayacaktır.
YKS’ye Hazırlanırken Dikkat Edilecekler
Hangi Dersin Size Daha Çok Katkısı Olduğunu İyi Bilin
YKS‘de temeli zayıf olanlar veya daha başarılı olmada zorluk yaşayanlar, bu durumun üstesinde kolaylıkla gelebilir. Alanınıza göre hangi derslerin size ne kadar puan getirdiğini bilirseniz işleriniz daha kolay olacaktır. Sayısal adayları için biyoloji, fizik, kimya gibi derslerde netlerinizin fazla olması size artı getirir. Sözel derslerde ise özellikle Edebiyat en önemli puan kaynağınızdır. Edebiyat soru tiplerinde zayıflığı olanlar bol bol paragraf sorusu çözerek, eser özetlerini zihninde düzenli olarak kurgulayarak bu sorununu çözülebilir. Bunu yaparken de en önemli uyulması gereken kural günlük düzene uyulması gerektiğidir. Sayısal için ise geçmiş yıllara dönük soru tipleri incelenebilir. Çözümlü testler kullanılabilir. Sayısal için de çalışmanın düzenli bir şekilde gerçekleşmesi gerekir.
Düzenli Net Arttırmaya Özen Gösterin
YKS, çok fazla soru çeşidi olan bir sınavdır. Çözülen soruların sürekli aynı çeşit olmaması tavsiye edilir. Tek bir soru çeşidine bağlı kalınırsa sınavdan yeterli sonuç alınamayabilir. Zayıf olduğunu düşünen adaylarda bu yüzden bu düşüşler yaşanabilir. Netlerin artırılabilmesi için grup çalışması, çalışma merkezleri ve karşılıklı çalışma gibi etkinler faydalı olacaktır. Kitapçılardan özellikle çözümlü veya yeni nesil soruların olduğu kitaplar satın alınabilir. Son olarak konular unutulmadan bol bol tekrar edilmelidir.
Mantık ve Pratiğinizi Geliştirin
YKS diğer sınavların aksine bilgi birikimine ek olarak daha çok mantık ve pratik ağırlık bir sınavdır. Pratik için farklı farklı yayın evlerine ait kitapların çözülmesi gerekebilir. Ayrıca soru çeşidi bol olan yayınevleri, sınava iyi hazırlanmanızda faydalı olacaktır. Bunun için alınabilecek kitaplar ise fasikül şeklinde konu anlatımları veya tek kitap halinde soru bankaları olacaktır. Bu kitapların programlı bir şekilde işlenmesi de ayrıca konuyu anlamada zorluk yaşayanlar için faydalı olacaktır.
Ek olarak ÖSYM’nin güncel soru tipleri ve MEB müfredatı inceleyerek hazırlanan “YKS Kitap Önerileri” listesini inceleyerek rakiplerinizden bir adım önde başlayabilirsiniz. Konu anlatımı için yorucu olmayan kitap seçilmesi gerekir. Soru bankası için ise soru çeşidinin bol olduğu ve mantıksal soruların çeşitli olduğu bir kitap seçilebilir.
Çalışma Temponuzu Düşürmeyin
YKS’ye hazırlığın ilk ayların hızlı ve azimli bir şekilde çalışmalar yapıyor olabilirsiniz fakat ilerleyen zamanlarda veriminiz düşebilir. Bu noktada kesinlikle temponuzu düşürmemeli ve yoğun tempo ile çalışılmaya devam etmelisiniz. Pek çok aday bu noktada pes ederek hatalı sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü YKS’de rakip sayınızın oldukça fazla olması her küçük bir çalışmada sizi sıralamalarda çok ciddi etkileyebilir.
Düşük Netler Motivasyonunuzu Etkilemesin
Neredeyse her adayın başına gelebilecek bir sorundur. Deneme sınavları genelde bütün konuları kapsadığından unutulan ya da eksik konular olduğu için zorluk yaşanır. Bir diğer sebebi ise yayın evlerine göre zorluk seviyesinin değişiklik göstermesidir. Çözümü ise çoğu kez sürekli deneme çözmekten geçer. Bunun yanında her deneme sonrası konuların tekrar edilmesi önemlidir. Bu sayede bilgiler taze kalır ve denemelerden olumlu sonuç alınabilir.