YÖS Nedir? – YÖS Hakkında Her Şey

Tercih Koçu olarak bu yazımızda YÖS, uzun adıyla Yabancı Öğrenci Sınavı hakkında bize gelen “YÖS Nedir?“, “YÖS’e Kimler Girebilir?“, “YÖS’e Kimler Başvurabilir?“, “YÖS Başvuru Şartları Nelerdir?” gibi bütün sorulara cevap verdik ve YÖS hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıkladık. Yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak aklınızdaki bütün sorulara yanıt bulabilir ve YÖS’ün mantığını derinlemesine öğrenmiş olursunuz.

Türkiye’de üniversite okumak isteyen öğrencilerin ilk öncelikler girmesi gereken sınav olan YÖS ile her yıl İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi gibi pek çok üniversite yabancı uyruklu öğrenci kabul etmektedir. YÖS, aynı zamanda yabancı uyruklu öğrenciler için Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavı olan YKS ile denktir. YÖS ağırlıklı olarak içerik yönünden Temel Beceriler, Matematik ve Geometri sorularından oluşmaktadır. Fakat her üniversite sınav içeriğini kendi belirlediği için özellikle üniversiteden üniversiteye soru tiplerinin farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Bunun için girmek istediğiniz üniversitenin YÖS çıkmış sorularına ağırlık vermeli ve güncel kaynaklarla sınava hazırlanmaya özen göstermelisiniz.

YÖS Nedir?

Yabancı Öğrenci Sınavı olarak adlandırılan YÖS, Türkiye’de üniversite okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin ilk öncelikle girmesi gereken sınavdır.

YÖS’e Kimler Girebilir?

Yabancı uyruklu olmak, lise son sınıfta olmak ya da mezun durumda bulunmak şartıyla birlikte;

  • Doğumla Türk Vatandaşı olup daha sonra Türk vatandaşlığından çıkma izni olanlar (Mavi Kart-5901 sayılı yasa),
  • Yabancı uyruklu iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçenler,
  • Çifte uyruklular,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, öğrenimini yurtdışında tamamlayanlar (Eğitiminin son üç yılını yurtdışında okumuş olması zorunludur),
  • Yabancı bir ülkedeki Türk okullarında öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler,
  • GCE AL sınavına sahip olanlar,
  • Türkiye’de lise eğitimi alan yabancı uyruklu öğrenciler YÖS’e başvurabilirler.

YÖS’e Kimler Giremez?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, Türkiye ile KKTC liselerinden mezun olan öğrenciler,*
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup aynı zamanda başka bir ülke vatandaşlığı olan ve Türkiye’de lise mezunu olan öğrenciler,*
  • KKTC uyruklu çifte vatandaşlar,*
  • Türkiye’de bulunan yabancı liselerde okuyan çifte uyruklu öğrenciler,
  • Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle atılma cezası alanlar ve önceki yıllarda katıldıkları YÖS’te sahtecilik yaptıkları saptananlar,
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükumetince yabancı hükumetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkanlarından yararlandırılmış olanlar YÖS’e başvuramazlar.

*Ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariçtir.

YÖS Nedir?
YÖS Nedir?

YÖS Başvuru Şartları Nelerdir?

YÖS’e başvuruda bulunmak için yabancı uyruklu olmak, lise son sınıfta olmak ya da mezun durumda bulunmak yeterlidir. Fakat bunun için “YÖS’e Kimler Başvurabilir?” sorusunda belirtilen niteliklere sahip olmanız ve “YÖS’e Kimler Başvuramaz?” sorusundaki durumları taşımamanız gerekmektedir.

YÖS İçin Türkçe Zorunluluğu Var Mı?

YÖS’e girmek için Türkçe bilmeniz veya Türkçe bildiğinizi kanıtlamanız başvuru şartları arasında değildir. Fakat öğrenim göreceğiniz üniversiteye kaydınızı yaptırdıktan sonra seviye belirleme amaçlı “Türkçe Seviye Belirleme Sınavı” yapılır. Bu sınavın sonucunda seviyenize göre Türkçe hazırlık programını okumanız istenebilir veya direkt olarak bölümünüze başlayabilirsiniz.

YÖS Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

Her üniversitenin YÖS tarihi farklı olmakla birlikte genellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılmaktadır.

YÖS’ün Avantajları Nelerdir?

YÖS’ün bir çok avantajı bulunmakla birlikte en büyük avantajlarından birisi sınava giren kişi sayısının YKS, DGS gibi sınavlara oranla daha az olması ve merkezi tek bir sınav olmadığı için çoğunlukla bir çok üniversitenin öğrenci kazanmak için sınavlarda öğrencilere kolaylık tanıması.

YÖS’ün Dezavantajları Nelerdir?

YÖS’ün çok fazla bir dezavantajının olmamasıyla beraber yurtdışından Türkiye’ye gelecek öğrencilerin uyum sağlamakta zorluk çekmesi dezavantaj olarak görülebilir.

YÖS İle Hangi Bölümlere Girilebilir?

YÖS ile sadece şu bölüme girilebilir veya bu bölüme girilebilir gibi bir kısıtlama yoktur. Uygun puanları sağladığınız taktirde kayıt yaptırmak istediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümüne yerleşebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!